Print deze pagina
maandag, 19 november 2018 20:04

ViTHaS symposium 2018

Afbeelding1 Afbeelding2 Afbeelding3 Afbeelding4


Feestcongres 60 jaar Brady Pacing

Op 7 en 8 oktober werd het feestcongres gehouden, ter ere van het feit dat 60 jaar geleden de eerste pacemaker werd geïmplanteerd.
Het programma was opgesteld door een gezamenlijke commissie vanuit de VITHaS en de NHRA. Als locatie was het Van der Valk hotel in Eindhoven gekozen, wat een zeer geschikte congreszaal bleek te hebben. En die hadden we
nodig, want er hadden zich 83 technici en 29 cardiologen ingeschreven.

De zondagmiddag stond in het teken van de “geschiedenis”. De eerste spreker was prof. dr. Norbert van Hemel, die de geschiedenis van de hartstimulatie de revue liet passeren, inclusief een eerbetoon aan een aantal mensen, die er een belangrijke rol in hebben gespeeld.
Vervolgens was de beurt aan dr. Berry van Gelder, die meer inging op de technologische geschiedenis van de hartstimulatie, waarbij ook een aantal verrassende zaken aan bod kwamen, zoals de leadless pacemaker, waarvan het eerste ontwerp niet pas recent,maar al in de jaren ’70 werd gepresenteerd.

Na deze mooie openingswoorden werd het diner geserveerd, onder begeleiding van livemuziek van de band “The Grand Affair”. Tijdens het diner werd een indrukwekkende Zweedse documentaire getoond over de eerste pacemakerimplantatie, waarin de hele geschiedenis in beeld werd gebracht en waarin Arne Larsson (patiënt), Ake Senning (chirurg) en Rune Elmqvist (ingenieur) ook zelf aan het woord kwamen. In de documentaire werd uiteraard Zweeds gesproken, maar alles was Nederlands ondertiteld, waarvoor onze dank aan Marijke Linschoten (AIOS UMCU).

De volgende ochtend ging het programma verder met als thema het “heden”. De eerste spreker was prof. dr. Frits Prinzen, die ons mee nam in de zoektocht naar de optimale stimulatielocatie voor de linker ventrikel. Vervolgens werd het woord gegeven aan dr. Mathias Meine, die een presentatie hield over advisories en chronische lead problemen De sessie werd afgerond door prof. dr. Wilfried Mullens uit België, die een presentatie hield over optimalisatie van CRT-patiënten. De volgende serie sprekers ging in op de “toekomst” van brady-therapie. Dr. Reinoud Knops sprak over leadless pacing, dr. Dave van Kraaij ging helemaal los op het onderwerp algoritmes, door een troubleshooting casus uit te werken, die complexer bleek te zijn dan we dachten. 

De afsluitende spreker was dr. Geert Boink met een mooie voordracht over de onderzoeken naar de biologische pacemaker.

De sessie na de lunch stond in het teken van “pacemaker system design” en hierin kwamen onze vijf sponsoren aan het woord: Luke McSpadden (Abbott) over EMI, Jochem Palm (Biotronik) over lead technologie, Anna Paschero (Boston Scientific) over batterij technologie, Harm Bolhuis (Microport) over sensoren en Thalia Kondonis (Medtronic) over remote patient management.

Het congres werd afgesloten door de allerlaatste spreker, prof. dr. Carel de Cock, die op zijn geheel eigen wijze sprak over de problemen en complicaties, die in het begintijdperk van de pacemaker overwonnen moesten worden en over het doorzettingsvermogen dan onze “voorgangers” toonden, voordat we het tijdperk bereikten waarin wij nu ons werk mogen uitvoeren.

Onze hartelijke dank gaat uit naar het organiserend comité: 
Leendert van den Beukel, dr. Peter Paul Delnoy, dr. Justin Luermans, dr. Ad Maas, Alia van de Sande, dr. Anton Tuinenburg & René de Wit.

Voor de presentaties : zie menu item Activiteiten (alleen voor leden)

Laatst aangepast op zaterdag, 24 november 2018 14:30
Log in om reacties te plaatsen