Skip to main content

Nieuwsberichten

VITHaS symposium 2023

VITHaS symposium

Vrijdag 29 september vindt het VITHaS symposium 2023 plaats, het jaarlijks terugkerende symposium wat is bestemd voor Technisch Hartstimulatie Specialisten. Er zullen weer interessante en leerzame presentaties gegeven worden over actuele onderwerpen en ontwikkelingen binnen ons vakgebied.

Zoals gebruikelijk start de dag met de algemene ledenvergadering voor VITHaS-leden. Daarna zijn er tal van interessante presentaties. Er wordt uiteraard gesproken over devices: hoe kun je bijvoorbeeld sport en een device met elkaar combineren? Ook discussiëren we over de uitvoering van ons vak. Maar er wordt ook weer een kijkje gegeven in de andere cardiologische onderwerpen. Cardiale beeldvorming is een voorbeeld van een onderwerp waar mooie ontwikkelingen in zijn. En welke risico’s en opbrengsten zijn er verbonden aan een bepaalde therapie? Maar uiteindelijk blijft onze patiënt centraal staan in de gehele zorgketen. Hoe blijven we dit borgen in een wereld vol nieuwe technologieën? Na de presentaties volgt de inmiddels traditionele “petje op, petje af” quiz. Hiermee kun je een mooie prijs winnen. En uiteindelijk sluiten we de dag af met een gezellig hapje en drankje.

Het symposium vindt plaats in het Van der Valk Hotel in Breukelen. VITHaS-leden nemen gratis deel. Voor niet-leden zijn de kosten voor deelname €150.

Accreditatie voor het symposium is aangevraagd bij de SBHFL.

Klik hier om in te schrijven

09:00 - 09:40  Ledenvergadering (B. Springorum, voorzitter VITHaS)

Symposium (voorzitters: E. Alvarenga, THS en V. van Halm, cardioloog)

09:40 - 09:45  Welkom en opening

09:45 - 10:30  Sarcoïdose (F. Akdim, cardioloog)

10:30 - 11:00  Pauze

11:00 - 11:20  LOI afstudeeropdracht (K. van der Poel, THS)

11:20 - 12:05  Discussie

12:05 - 13:30  Lunchpauze

13:30 - 14:00  Empathisch omgaan met de patiënt (E. Postelmans, ICD-verpleegkundige)

14:00 - 14:45  Cardiale imaging (T. Germans, cardioloog)

14:45 - 15:15  Pauze

15:15 - 15:45  Sport en devices (R. Spier, THS en N. Stomilovic, PA sportcardiologie)

15:45 - 16:30  Risicostratificatie ICD/ablatie (P. Bhagirath, cardioloog)

16:30 - 17:00  Petje op, petje af quiz

17:00 - 17:15  Afsluiting

17:15 - 18:00  Borrel

  • Aangemaakt op .

VITHaS praktijktraining 2023

Meld je nu aan voor de VITHaS-prakijktraining

Op donderdag 1 juni is de praktijktraining van de VITHaS met als thema ‘Atriale aritmieën’.

Met dit thema is het in 2017 allemaal begonnen. Het is goed om te herhalen en er zijn genoeg nieuwe ontwikkelingen om het thema weer op te pakken. De praktijktraining is een ideale gelegenheid om de vijf CIED-firma’s naast elkaar te zetten zodat je op één dag alle programmers kan langsgaan.
Goed om bij de programmers die je al kent de kennis te verdiepen en vertrouwder te raken met de programmers die je minder vaak gebruikt.

VITHaS organiseert jaarlijks een praktijktraining dag,  in samenwerking met de leveranciers van CIED’s. Tijdens de training kunnen deelnemers workshops omtrent een thema volgen. De workshops worden verzorgd door de diverse firma’s. 

Meer informatie over de praktijktraining dag 2023
De VITHaS-praktijktraining 2023 is op donderdag 1 juni in het Valk Hotel Vianen.
Er is plaats voor 40 deelnemers, deze worden verdeeld in 5 groepen op basis van ervaring. De groepen volgen beurtelings een workshop bij de diverse firma’s over het thema ‘Atriale aritmeën’.
Voor VITHaS-leden zijn er geen deelnamekosten. De training is geaccrediteerd door de SBHFL met 6 punten.
Het programma start om negen uur en sluit om vijf uur af met een borrel. Voor de lunch wordt gezorgd.
Helaas hebben we het maximaal aantal deelnemers ruimschoots bereikt en is aanmelden niet meer mogelijk.

  • Aangemaakt op .

VITHaS symposium 2022

PRESENTATIES VITHAS SYMPOSIUM 2022

Op vrijdag 7 oktober 2022 stond de VITHaS Hartstimulatiedag op de agenda. Een jaarlijks terugkerend symposium bestemd voor Technisch Hartstimulatie Specialisten. Met interessante en leerzame presentaties over actuele onderwerpen en ontwikkelingen binnen het vakgebied.

Het programma zag er weer veelbelovend uit en startte met de Algemene Ledenvergadering. Daarna volgde de vakinhoudelijke presentaties. De ontwikkelingen op het gebied van devices en elektrofysiologie kwamen aan de orde. Maar er werd ook verder gekeken dan de techniek; hoe help je een patiënt bij de verwerking van een shock en hoe (on)belangrijk is een asystolie?

Ook Conduction System Pacing stond weer op het programma. Deze keer werd hier dieper op ingegaan en werd er besproken wat deze manier van pacing betekent voor de follow up op de poli. De opgedane kennis werd getest met de quiz waarmee mooie prijzen werden gewonnen. En last but not least was er een afsluitende borrel.

Voor de presentaties van het symposium : klik hier 

SBHFL heeft de Hartstimulatiedag geaccrediteerd met 6 punten.

 

  • Aangemaakt op .

VITHaS Praktijkdag 2022

Praktijktraining 2022 komt eraan!

Nu de corona perikelen langzaam maar zeker achter ons komen te liggen hebben we in samenspraak met de firma’s gemeend de draad weer op te pakken. De komende Praktijktraining staat nu gepland op woensdag 1 juni a.s. We hebben hier niet eerder ruchtbaarheid aan gegeven omdat degenen die al voor de Praktijktraining in 2020 ingeschreven stonden voorrang krijgen.

Nu blijkt dat er nog enkele plaatsen beschikbaar zijn. Dus wil je graag deelnemen aan deze praktijktraining stuur dan zo snel mogelijk een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., vol is vol.

Het thema van deze praktijktraining is ‘State of the art CIED-follow-up: Haal er uit wat erin zit!’. De praktijktraining zal dit keer niet vooraf worden gegaan door een inleiding op het te behandelen thema maar in plaats daarvan wordt een extra sessie ingevoerd voor discussie over de thema’s Professionaliteit en de Vereniging. De aanwezige deelnemers worden in 5 groepen van maximaal 8 deelnemers ingedeeld en deze zullen beurtelings, in carrousel format, de 5 firma’s en het VITHaS-bestuur langs gaan voor de praktijktraining en de discussie sessie. Het praktische deel zal voor elke firma bestaan uit het bespreken van een follow up voor zowel de pacemaker, CRT en ICD waarbij de mogelijkheden van het CIED uitgebreid aan bod komen en stap voor stap de programmer wordt doorgenomen.  Daarnaast wordt er tijd besteed aan het geven van een overzicht van de therapeutische mogelijkheden voor behandeling middels de devices van de firma (therapie gedeelte) en de gelegenheid om zelf te oefenen met de programmer (hands on gedeelte). Eventueel kan er nog een casus worden besproken. Voor de praktijktraining is bij de SBHFL-accreditatie (voor 6 punten) aangevraagd.

De praktijktraining start vanaf 8:30 uur (ontvangst vanaf 8:00u) en duurt tot maximaal 17:15u (tot 18:00u borrel). De locatie voor de praktijktraining blijft het Van der Valk hotel te Breukelen. Deze accommodatie is zowel per auto als per openbaar vervoer goed te bereiken en biedt voldoende parkeerruimte. Het locatie management verzorgt ook de catering tijdens de praktijktraining, waaronder een eenvoudige lunch en afsluitende borrel. Voor VITHaS-leden zijn er geen deelnamekosten.

De VITHaS Academy organisatie

Alia van de Sande, Ad Maas en Marjolein Snel

 

  • Aangemaakt op .

VITHaS beleidsnotitie 2020-2024

Inleiding

Bij het opstellen van een beleidsplan voor de VITHaS moet voortdurend gekeken worden naar de missie van de vereniging. Kernwoorden uit het missie statement zijn:

  1. vertegenwoordiging van (de belangen van) de hartstimulatiespecialisten in Nederland en
  2. bevordering en bewaking van de kwaliteit van de beroepsgroep.

Voor het opstellen van beleid kunnen drie domeinen onderscheiden worden:

  1. het bestuurlijke domein waartoe behoren de bestuurlijke verantwoordelijkheid, rolverdeling en taken;
  2. het verenigingsdomein met daarin het contact met de leden, ledenbestand en -werving, beeldvorming naar buiten en belangenbehartiging (ook van individuele leden);
  3. het domein van opleidingen registratie. Dit ligt voor een belangrijk deel bij de Stichting Beroepsopleiding HartFunctie Laboranten (SBHFL).

Lees verder

  • Aangemaakt op .